Profitul nu e totul

mm

 

Buna, Erik,

 

De curand, am spus adio unei linii de business care ne aducea o cifra de afaceri de patru milioane de euro si margine de profit de aproximativ 8% (peste marginea pe care ne-o asigurau, spre exemplu, serviciile de munca temporara care au o marja intre 3 si 5%). In anul urmator, daca am fi continuat acest proiect, marginea din vanzari s-ar fi ridicat cu siguranta pe un profit mai mare.

In consecinta, desi nu e neaparat un lucru pozitiv, singurul motiv pentru care am facut asta este pentru ca ne-ar fi cauzat si mai mult daca am fi continuat. Si, in niciun caz nu va fi niciun castig din suferinta. Nu am mai pus niciodata punct unei linii de business profitabile si decizia aceasta este impotriva a tot ceea ce face sens pentru mine. Si acum ca ma gandesc la asta, nu imi vine sa cred ca scriu asta. M-am intrebat daca sunt oare nebun? De ce sa pun punct unui business care produce bani si care are un potential atat de mare de crestere? Niciun antreprenor intreg la minte nu ar face asta. Nu?

Si totusi, aceasta linie de business produce pierderi in alte zone decat in zona financiara. Si, cel mai important, pune o presiune atat de mare pe echipa de management. O echipa valoroasa a plecat deja, iar alti membri, la fel de valorosi ai echipei, vor pleca daca mai trebuie sa lucreze pe  acest proiect. In plus,, intregul proces a devenit atat de complex in privinta aplicarii legilor si reglementarilor locale incat este imposibil sa fie implementat fara eroare, iar automatizarea in termen extrem de scurt nu este posibila. Intregul process este nesustenabil datorita schimbarilor legislative dese si este aproape imposibil sa ramai informat suficient de corect pentru ca procesul sa curga fara erori. Datorita acestui fapt, nu putem avea un proces care sa functioneze fara interventia echipei de management.

In ciuda castigurilor, pierderea pe care am experimentat-o direct in echipa a fost mult mai mare, astfel ca am oprit aceasta linie de business. Am avut nevoie de trei zile de discutii aprinse si incarcate emotional. Si cateva lacrimi ici, colo. Pentru unii au fost nopti nedormite sau dureri de stomac. Dar acum, ca am luat decizia, toti au rasuflat uusurati. Atat cei care erau pro, cat si cei care erau impotriva.

Am decis, de asemenea, ca dorim sa o inlocuim cu o linie de business mai usor de implementat, cu mai mare impact asupra echipei, cu o margine mai buna si care aduce mai multa valoare pentru clientii nostri. O linie de business care va avea indicatori pozitivi in KPI-ii (Indicatori cheie de performanta) unui model de business sanatos: management de proiect sanatos, fezabilitate financiara, riscuri limitate, automatizare, procese stabile, transparenta, profitabilitate, conformitate legislativa, satisfactie a jobului, garantii, independenta membrilor echipei/ managementului si prospecti valoriosi.

Ciudat este ca, fie ca va vine sau nu sa credeti, credem ca in urmatoarele trei luni vom aveam in loc noi servicii care sa livreze la nivelul KPI-ilor mentionati mai sus. O idee buna o introduce pe alta.  Si se pare ca daca iti doresti ceva cu ardoare, acest lucru chiar se intampla. Deciziile ferme conduc la rezultate ferme. Si, in cele din urma, cred ca vom face chiar mai mult profit (in lichiditati).

 

Cu drag,

Gerard

profit gerard koolen
WhatsApp Logo